Inline skate route Westerpark
De route (de rode lijn) is 5,5 kilometer lang.

Eigenlijk is Nederland een prachtig skate-land: het is erg plat, er zijn veel fietspaden en iedere (echte) Nederlander kan al 'gewoon' schaatsen.

Nu alleen nog een skate-route. In Amsterdam kun je natuurlijk prachtig skaten in het Vondelpark, maar voor stillere wegen en zeer soepel asfalt kun je beter in het Westerpark terecht. In ieder geval ideaal voor beginners.

Onderstaande route is niet erg groot, zelfs als je 'm vanaf het Amsterdam Centraal Station skate en weer terug is het slechts zo'n negen kilometers.

De route zelf (vanaf de Haarlemmerpoort) is ongeveer 5,5 kilometer: 3,5 kilometer over de 'lus' en 1 kilometer heen en terug tussen de 'lus' en de Haarlemmerpoort.

Een deel van de route is buiten het Westerpark. Helaas betekent dat ook een paar stukjes minder goed wegdek: twee korte stukjes over een tegelpad en een klein stukje over asfalt met scheuren (die overigens zó groot zijn dat ze al van een grote afstand zichtbaar zijn). Maar veruit het grootste deel gaat over perfect skate-asfalt.

Vanaf het Centraal Station Amsterdam kom je bij het Westerpark via de Haarlemmerstraat/Haarlemmerdijk (1,5 km). Deze straten hebben goed asfalt, maar kennen ook veel verkeer en (hoe kan het ook anders) een brug met klinkers.

Routebeschrijving Start: Oostelijke ingang Westerpark (200 m van Haarlemmerpoort)
Let op! Bij de ingang ligt een rooster. Op tijd remmen dus. Je kunt hier voorzichtig overheen lopen.
Na 300 meter is er weer een rooster. Blijf het pad volgen.
Na een paar honderd meter zie je links het Westergasfabriek­terrein.
Na een kilometer kom je tramrails tegen. Steek de rails over, sla rechtsaf, over het tegeltjespad (100 m), weer rechtsaf en rechtdoor over het rode asfalt.
Rechts zie je een kerkje en oude huisjes. Volg het pad naar rechts.
Ga na tweehonderd meter linksaf de brug onderdoor en volg de weg rechtsaf.
Blijf het pad volgen. Op een gegeven moment kom je langs het Grafisch Lyceum. Na honderd meter kom je weer op een (kort) tegeltjespad, langs de Transformatorweg. Ga rechtsaf dit pad op (100 m).
Sla de eerste weg rechts in: een stukje vrij steil omhoog.
Volg de bocht naar links.
Hier lijkt het net of je in de provincie bent: boerderijtje en weilandjes. Vandaar misschien ook de scheuren en gaten in het asfalt. Oppassen dus.
Sla na de T-kruising rechtsaf. Deze weg gaat een stuk vrij steil naar beneden, waar je flink vaart kunt maken.
Ga de brug onderdoor en sla bij de T-kruising links af.
Je bent nu weer op dezelfde weg als in het begin van de route, maar in tegengestelde richting.


Edwin Martin <edwin@bitstorm.org>