Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Europees parlement stemt voor én tegen software patenten

wo 24 sep 2003 22:05

Vandaag heeft het Europees Parlement met een grote meerderheid voor de "richtlijn betreffende de octrooieerbaarheid van in computers geïmplementeerde uitvindingen" gestemd. Daarbij werden gelukkig wel een groot aantal amendementen aangenomen, die de patenteerbaarheid van software sterk beperkt.

Zo is software alleen patenteerbaar in combinatie met hardware (zoals een computer). Als ik het goed begrijp, is bijvoorbeeld software dat een persoonlijk dieet advies berekent niet patenteerbaar, maar een apparaat dat dat doet wel. Let wel: een PC met software is natuurlijk ook een apparaat, zodat PC-software eigenlijk net zo goed beschermd is.

Computer algoritmes zijn nu gelukkig niet patenteerbaar. Die verwerken namelijk informatie en om patenteerbaar te zijn, moet er tenminste een relatie met de fysieke wereld bestaan. Hier is echter wel een groot grijs gebied: in hoeverre heeft een algoritme om bijvoorbeeld muziek af te spelen te maken met de fysieke wereld?

Dat laatste zal waarschijnlijk de komende jaren door precedenten duidelijk worden. Hopenlijk komt er binnenkort een (vak)tijdschrift met wat meer informatie dan alleen een artikeltje, want het Parlement zelf is niet erg scheutig met informatie.

Reacties

Voeg je reactie toe: