Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Knuffelpolitie

ma 29 sep 2003 21:18

Elke keer als ik en Jolie elkaar omhelzen en onze een-jarige dochter L. merkt dat, dan komt ze aangerend, maakt huilgeluidjes en steekt haar armpjes in de lucht om aan te geven dat ze wil worden opgetild. Hierin is L. niet uniek; ik herinner me dat m'n zusje vroeger hetzelfde deed.

Maar waarom doet ze dit? Sociobiologen verklaren gedrag vanuit de biologie. Zij gaan er bijvoorbeeld van uit dat alle gedrag is terug te leiden naar de drang van de mens om te zorgen voor goed (veel, sterk) nageslacht. Het liefst van jezelf, maar eventueel ook van de groep. Robin Baker verklaart op deze manier seksueel gedrag.

Maar nu weer terug naar L.. Het kan natuurlijk zijn dat ze aandacht wil. Maar waarom juist als pa en ma knuffelen? Vanuit de sociobiologie is de verklaring als volgt: ze probeert te voorkomen dat er nog een broertje of zusje bijkomt! Zo krijgt ze haar hele jeugd alle aandacht en verzorging, wordt ze later gezond en welvarend en kan ze vervolgens voor prima nageslacht zorgen. Menselijk gedrag is eigenlijk heel simpel.

Reacties

Voeg je reactie toe: