Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Merken en onderscheid

zo 14 sep 2003 23:10

Je bent pas eigenaar van een merk als je het hebt geregistreerd. Als je dat niet doet, dan kan iemand anders dat doen en moet je je merk, inclusief domeinnamen afstaan. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld met timvicious.nl. De website beviel HMG niet, HMG liet de naam registreren en eiste succesvol de domeinnaam op.

Enige tijd terug bedacht ik dat het niet onverstandig zou zijn om "Bitstorm" te registreren en bezocht de website van het Benelux-Merkenbureau. In de wet staat dat een merk onderscheidend moet zijn en het Benelux-Merkenbureau is daar heel streng in en keurt geregeld aanvragen af omdat ze niet onderscheidend genoeg zijn.

Een zichzelf serieus nemend bedrijf gaat dan naar de rechter, maar meestal wordt het merkenbureau in het gelijk gesteld. Het bureau houdt op een aparte pagina de jurisprudentie bij. Doorbladeren van deze pagina levert een interessante lijst van "merken" op die niet geregistreerd zijn in de Benelux en dus vogelvrij zijn.

Een kleine greep:

Opvallend is dat er grote Nederlandse bedrijven tussen zitten, waarvan je mag verwachten dat zij juristen in dienst hebben die verstand hebben van merkenrecht.

En wat dacht je van het voor IBM belangrijke merk e-server? De rechter wist dat "e" voor electronic stond, net als bij e-mail, en dat e-server (electronic server) niet bepaald origineel was. Het hostingbedrijf EServer hoeft dus niet bang te zijn voor IBM. Ik ook niet: als je wilt, verkoop ik je een echte e-server voor maar € 2.000,-!

Die Amerikanen zullen Nederland maar een raar landje vinden.

Reacties

Voeg je reactie toe: