Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Software patenten

vr 19 sep 2003 23:17

Deze week maakt Nederland zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen. Waar ik mij zorgen om maak (veel meer zorgen) zijn software patenten. Aanstaande maandag wordt daarover door het Europees Parlement gestemd.

Het is absurd. Natuurlijk, het patenteren van uitvindingen is ok. Het bedrijf of de uitvinder krijgt zo een kans om de investeringen terug te verdienen. Bij software ligt dat heel anders. Een goede software ontwikkelaar is dagelijks bezig om creatief lastige problemen op te lossen. Hij/zij vind misschien wel dagelijks iets uit. Maar het zijn triviale uitvindingen, een andere ontwikkelaar had 'm ook kunnen bedenken. En toch zijn deze triviale uitvindingen te patenteren. Je gelooft het niet? In de VS is het aan de orde van de dag.

In de VS zijn al patenten toegekend aan (via het Internet) veilen, handelen, babbelen, browser cookies, de desktop prullenmand en caching.

Software patenten zijn vooral slecht voor kleine bedrijven. Zij zijn namelijk niet in staat om van alle stukken code te controleren of ze patent-vrij zijn. Een rechtszaak waarbij tientallen miljoenen aan "schadevergoeding" betaald moet worden ligt altijd op de loer.

Software patenten zijn vooral gunstig voor grote IT-bedrijven. Die hebben immers de meeste patenten. En waar vind je de grootste software bedrijven? Niet in Europa, maar in de VS. Het is dus niet verwonderlijk dat Netkwesties gisteren met het bericht kwam dat de VS lobbiet voor nog ruimere Europese software patenten dan al is voorgesteld.

Talloze software bedrijfjes en individuen hebben protestbrieven gestuurd, maar daar schijnen de europarlementariërs zich niets van aan te trekken.

Ik loop al een hele tijd met het idee rond om zelf software te schrijven en te verkopen. Dat wordt me wel heel moeilijk gemaakt. In ieder geval moet m'n bedrijf een BV worden om mij persoonlijk af te schermen van grote claims. Maar wel met elke dag de angst dat er een keer een brief van een advocatenkantoor op de deurmat kan vallen en ik mijn bedrijf en inkomsten kwijtraak.

Hoewel het waarschijnlijk al te laat is, kun je een petitie tekenen.

Reacties

Voeg je reactie toe: