Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Kopiëerbeveiliging

vr 9 jan 2004 01:41

Vorige week werd bekend dat er een enorme stijging is van het aantal valse Europese bankbiljetten.

Gisteren verscheen op het Adobe forum een bericht waarin stond dat de nieuwste versie van PhotoShop geen scans van bankbiljetten opent. In plaats daarvan verschijnt een melding dat het reproduceren daarvan illegaal is en een link naar een pagina bij de United States Secret Service.

Het probleem doet zich voor bij bankbiljetten uit verschillende landen, bijvoorbeeld de Europese bankbiljetten en het nieuwe $20 biljet. Volgens de uitleg van Markus Kuhn [pdf] komt het door cirkeltjes, die op een bepaalde manier zijn geplaatst. Op zijn pagina staan een paar voorbeelden van bankbiljetten. Op het $ 20,- biljet zijn deze ook te vinden. Ook blijken scanners en kleurenkopiëerapparaten hier gevoelig voor.

Op zich is het wel begrijpelijk. Printers en kopiëerapparaten worden steeds beter, waardoor het steeds makkelijker wordt bijna-echt geld te printen. Dat de hardware hierdoor wat duurder wordt en volgens berichten, de nieuwe versie van PhotoShop wat trager, moeten we maar op de koop toe nemen.

Mischien kan deze zelfde truuk ook worden gebruikt door glossy tijdschriften, die niet willen dat de foto's worden ingescand. Of fotomodellen, die het patroon op hun lichaam tatoëren. Alleen bij betaling wordt de tatoo tijdelijk met make-up verwijderd. Of wat te denken van criminelen, die het patroon op hun voorhoofd tatoëren, om de verspreiding van hun foto zoveel mogelijk tegen te gaan?

Reacties

Voeg je reactie toe: