Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

The Frightening Freeny patent

vr 23 jan 2004 20:20

De patent-gekte slaat weer toe. Een Amerikaans bedrijfje heeft een patent op het verkopen van materiële objecten, die op een andere locatie zijn opgeslagen. Als voorbeeld noemt het bedrijf een muziekwinkel die niet duizenden CD's in voorraad heeft, maar de CD's ter plekke download en brandt.

Volgens een artikel in E-Merce heeft het bedrijf al diverse schikkingen getroffen met bedrijven die tegen betaling MP3-bestanden te download aanbieden.

Dat is vreemd, want het patent spreekt over een verkooppunt. Je eigen PC is natuurlijk geen verkooppunt. Ook spreekt het patent over materiële objecten, wat van een MP3-bestand niet gezegd kan worden. Ik kan me niet voorstellen dat een rechter hierin mee gaat.

Maar waarom treffen de MP3-bedrijven toch schikkingen? Waarschijnlijk zijn de licentiekosten lager dan eventuele proceskosten. Straks betalen duizenden bedrijven licentiekosten die niet van toepassing zijn. Een idiote situatie natuurlijk. Logisch zou zijn dat al die bedrijven samen in het geweer komen, maar vreemd genoeg hoor ik nooit zoiets gebeuren.

Volgens het E-Merce artikel gaat het patent-bedrijf ook Apple aanvallen, die met zijn i-Tunes dienst ook MP3's te koop aanbiedt. Hopelijk heeft Apple wel de ballen om een en ander recht te zetten.

Reacties

Voeg je reactie toe: