Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Het proces

wo 15 sep 2004 21:41

Wie wel eens in Windows Taakbeheer heeft gekeken, is het vast met me eens: duidelijk is het niet. Ik zie namen als mdm.exe, stisvc.exe, LSASS.exe enzovoorts. Een manier om te achterhalen van wie of wat een proces is, kent Windows niet.

Als je computer plots problemen veroorzaakt (of je vermoed dat er het een en ander niet pluis is) omdat er bijvoorbeeld spyware is geïnstalleerd, dan kun je niet even naar Taakbeheer gaan en de boosdoener uitschakelen.

Maar gelukkig zijn er websites die wel de fijne details kunnen vertellen. Bij ProcessLibrary.com bijvoorbeeld, vul je de naam van een proces in, en je krijgt uitgebreide informatie te zien. Type je bijvoorbeeld winserv.exe in, dan zie je dat het geen onschuldig proces is, maar dat het gaat om een virus.

Het mooiste zou zijn als je deze informatie direct vanuit Taakbeheer kunt raadplegen. Dat kan ook: via een programma dat via deze site wordt aangeboden. Dat kost tachtig dollar. Voor systeembeheerders vast het geld waard, maar ik tik de naampjes wel gewoon over.

Reacties

Voeg je reactie toe: