Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Richard M. Stallman

wo 29 sep 2004 22:30

Vandaag was Richard M. Stallman op de Free Software Bazaar in de RAI. Deze bazaar was een gratis onderdeel van SANE, een conferentie voor systeembeheerders.

Stallman is de grondlegger van de vrije software beweging. In 1984 richtte hij GNU op, een project om een vrije versie van UNIX te ontwikkelen. Met vrij bedoelt Stallman dat iedereen de beschikking heeft over de broncode van het systeem en deze ook mag veranderen en kopiëeren. Iets wat voor die tijd een zeer ongewone gedachte was.

Het probleem was dat het met één onderdeel niet wilde vlotten: de kernel, het hart van een besturingssysteem. Tot begin jaren negentig Linus Torvalds Linux schreef. Linus maakte van Linux ook vrije software en nu was het eindelijk mogelijk een besturingssysteem te draaien dat geheel bestond uit vrije software.

Sindsdien heeft GNU/Linux een enorme opmars gemaakt en wordt het door veel bedrijven gebruikt. Grote computerfabrikanten als IBM, HP, Sun en Microsoft zien het met lede ogen aan. IBM, HP en Sun hebben Linux inmiddels (met lichte tegenzin) omarmd.

Op de foto is Stallman gekleed als Sint IGNUcius van de Emacs kerk. (De "aura" op zijn hoofd is eigenlijk een disk uit een oude harde schijf.)

Reacties

Voeg je reactie toe: