Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

TrueCrypt

vr 24 sep 2004 21:41

USB-sleutels zijn de laatste tijd reuze populair. Ze zijn klein, bevatten veel geheugen en passen op elke moderne computer. De floppy-killer is eindelijk opgestaan.

Ze worden gebruikt door thuiswerkers om werk mee te nemen, scholieren om huiswerk op te zetten en systeembeheerders om belangrijke bestanden op te zetten.

Helaas zijn ze ook prima om gestolen te worden. En als er dan gevoelige (bedrijfs-)informatie op staat, dan ben je mooi de klos. Nu bestaan er ook USB-sleutels met encryptie-software, maar ook dat is niet meer veilig. Een week geleden bleek namelijk dat de "veilige" Lexar JumpDrive het wachtwoord gewoon in het geheugen van de USB-sleutel bewaart. Waarschijnlijk om radeloze klanten die hun wachtwoord zijn kwijtgeraakt te kunnen helpen. Het gevolg is wel dat de veiligheid van deze JumpDrive nu niets meer waard is.

Maar gelukkig is er een oplossing. En nog gratis ook. TrueCrypt is een programma voor Windows 2000/XP/2003 dat een bestand op de USB-sleutel kan maken waarvan de computer denkt dat het een harde schijf is. En alles wat op deze denkbeeldige harde schijf wordt opgeslagen, wordt versleuteld, zodat je er alleen nog bij kan met het juiste wachtwoord.

Als je wilt, kun je ook dergelijke bestanden op je harde schijf maken, waar je dan al je documenten op bewaart. Als dan je computer (laptop) wordt gestolen, zijn je gegevens in ieder geval veilig. (Je hebt natuurlijk wel een backup gemaakt).

Reacties

Voeg je reactie toe: