Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Uit de categorie "Microsoft's smerige truukjes"

do 9 sep 2004 22:17

Het overgrote deel van het Internet draait op zogenaamde Open source software. Dat is software die door iedereen vrijelijk mag worden gebruikt, inclusief het aanpassen en verder verspreiden.

Microsoft, dat server-software verkoopt, is dit natuurlijk een doorn in het oog. Met allerlei nare truuks proberen ze de open source beweging (want zo mag je ze wel noemen), onderuit te halen.

De laatste truuk heet Sender ID. Dat is een techniek om spam (ongevraagde e-mail) in te perken. Prachtig, natuurlijk, dat Microsoft iets doet aan het spam-probleem. Maar een zit een addertje (of eigenlijk: een lelijke adder) onder het gras. Om Sender ID te mogen gebruiken, moet je voldoen aan allerlei licentiebepalingen van Microsoft. Deze bepalingen zijn strijdig met de verschillende open source licenties.

Geen enkele andere Internet-standaard heeft gebruiksbeperkingen. Dat Microsoft nu ineens wel eigenhandig beperkingen oplegt, kan alleen maar uitgelegd worden als het pesten van de open source beweging en daarmee eigenlijk ook het pesten van het Internet.

Grote open source software projecten zoals de Apache webserver en Debian Linux hebben al aan gegeven niets met Sender ID te kunnen aanvangen. Het wachten is nu op een echt open Internet-protocol tegen spam.

Reacties

Voeg je reactie toe: