Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Honderd dollar laptop

za 3 dec 2005 22:28

Een paar weken geleden werd in Tunis, tijdens de World Summit on the Information Society (WSIS) de 100 dollar laptop gepresenteerd.

Het idee is dat de overheden van ontwikkelingslanden deze laptops aanschaffen voor het onderwijs. Leerlingen zouden dan veel diverser en op een veel hoger nivo onderwijs krijgen.

Ik heb hier zo mijn twijfels over. Ten eerste kun je je afvragen of overheden die geen geld willen uitgeven aan schriften en pennen wel geld willen uitgeven aan een apparaat dat ook nog eens veel duurder is. Waarschijnlijk is de bedoeling dat een ontwikkelingsland 100 miljoen "ontwikkelingshulp" krijgt, als ze die maar besteden aan de laptops. Zo vloeit het geld weer terug naar de VS maar hebben ze toch ontwikkelingsgeld gegeven.

Ten tweede heb ik sterke twijfels omdat de lage prijs pas gehaald wordt bij een zeer hoge productie. Het is de bedoeling dat er gelijk een miljoen van worden gemaakt. Zou het niet wat slimmer zijn om er eerst duizend te maken en dan een paar jaar uit te proberen. Ik zie het al helemaal voor me: ze gaan kapot van het fijne woestijnstof, ze worden in de rivier gewassen enzovoorts. Waarschijnlijk zijn ze allemaal na drie jaar kapot. Net als de geschonken tractors, die hier en daar verspreid over Afrika werkloos staan omdat in Afrika geen onderdelen te krijgen zijn. Maar het gaat hier dus niet om duizend testexemplaren, maar gelijk om een miljoen stuks. Ze zullen over een paar jaar allemaal kapot zijn.

Dan heb ik een beter idee: het 1-dollar lespakket met een leerboek, een schrift en een pen. Daar help je veel meer kinderen mee, zonder de angst van een leerling dat zijn lesmateriaal het ineens niet meer zou doen.

Reacties

Voeg je reactie toe: