Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Nieuwe gratis html-editor

wo 29 jun 2005 22:34

Vanaf gisteren is de eerste officiele versie van de gratis html-editor NVU vrijgegeven.

Er bestaan al veel gratis html-editors. Toch springt deze er uit. Ten eerste is NVU gebouwd met dezelfde technologie als de webbrowser Firefox en het e-mailprogramma Thunderbird. Net als deze programma's is ook NVU open source, wat betekent dat elke ontwikkelaar die dat wilt, kan meehelpen om het programma te verbeteren. Zo hebben een aantal Nederlandstaligen al het programma in het Nederlands vertaald.

Het programma lijkt op het eerste gezicht veel op de html-editors van 10 jaar geleden, zoals Homesite. Je kunt gelijk een tekst intypen, selecteren en bijvoorbeeld vet maken. Ook kan je met klikken op knoppen plaatjes, hyperlinks en tabellen toevoegen.

Als je goed kijkt, heeft NVU een paar sterke kanten, die de andere gratis editors niet hebben: het heeft een template systeem, zodat je een pagina kunt vormgeven, waarna je voor elke pagina alleen nog de tekst hoeft in te vullen. Het heeft een site-beheersysteem, waarmee je gemakkelijk je wijzigingen online kunt zetten. En net als Firefox en Thunderbird is het beschikbaar op meerdere platformen: Windows, Macintosh en Linux.

Maar het grootste voordeel is dat het is opgebouwd op dezelfde kern als Firefox en daarmee de laatste webstandaarden ondersteunt. Met de ingebouwde CSS-editor kun je dingen doen waarbij Dreamweaver en [kuch]Frontpage[kuch] in het niet vallen.

Reacties

Voeg je reactie toe: