Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Bewaarplicht is zinloos

wo 27 jul 2005 22:08

Minister Donner en andere Europese ministers beramen plannen om alle "verkeersgegevens" van alle Europese burgers voor langere tijd op te slaan.

Dit betekent dat de overheid gaat bijhouden wat je leest op Internet en wat je per e-mail verstuurd en ontvangt. Hoe erg had je Big Brother willen hebben? Zoek je op Internet naar geslachtsziektes? De overheid houdt je in de gaten. Zoek je naar informatie over rechts-extremisme? De overheid houdt je in de gaten.

Zelfs als je "niets te verbergen hebt", heeft Big Brother gevolgen. Als je weet dat je "bespiedt" wordt, ga je je hoe dan ook anders gedragen. Men gaat gewenst gedrag vertonen. Toch maar niet die website bekijken waar je snelheidsmetingen kunt ontduiken. Toch maar niet m'n zoontje een spreekbeurt over vuurwapens laten houden. Het gevoel dat er altijd meegekeken wordt is een zware aantasting van de vrijheid.

Hoe is het mogelijk dat Donner het toch wil doorzetten? Ziet hij de aantasting van de vrijheid niet? De enige verklaring die ik kan bedenken is dat deze vol-christen gewend is dat er altijd wordt meegekeken door een opperwezen en dat hij de aantasting inderdaad in het geheel niet doorheeft.

Daarnaast gaat het opslaan van deze gegevens erg veel geld kosten. Wat natuurlijk op de Internetgebruikers wordt afgewenteld. Als je bedenkt dat het nut van de bewaarplicht, ondanks onderzoeken, niet is aangetoont dan begin je echt aan de verstandelijke vermogens van Donner te twijfelen.

Er is nu een website waar uw digitaal uw handtekening tegen de bewaarplicht kunt zetten: Dataretention is no solution.

Reacties

Voeg je reactie toe: