Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Legaal bloggen

do 19 jan 2006 23:51

Toen het Internet nog vrij onbekend was, in 1994, was er een grote groep gebruikers die vond dat de huidige wetten niet op Internet van toepassing konden zijn omdat Internet grensoverschrijdend is. Speciaal voor Internet zouden nieuwe Internetwetten ontwikkeld moeten worden.

Hoewel het me in eerste instantie een interessante visie leek, besefte ik al snel dat dat onzin is. De huidige wetten zijn onveranderd op Internet van toepassing. Toch leeft dit idee nog steeds voort. Vele Internetgebruikers zijn ervan overtuigd dat als iemand iets op Internet zet (zoals een artikel of een foto) hij zijn auteursrecht opgeeft en dat iedereen het werk mag gebruiken.

In werkelijkheid geldt gewoon de auteurswet die de auteur heel goed beschermd en vrijwel volledige zeggenschap over zijn werk geeft.

Iets anders dat vaak op Internet voorkomt: een reactie in een discussie wordt verwijderd en gelijk wordt 'censuur' geroepen. Overigens zonder te weten wat censuur is.

Veel Internetters blijken maar weinig kennis van de wet te hebben. Voor hen (en ook voor degenen die wel wat wetskennis hebben) heeft Arnoud Engelfriet een nieuw onderdeel aan zijn juridische website toegevoegd: legaal bloggen.

Geen verschikkelijk slecht leesbare teksten zoals we die uit bijvoorbeeld licentieovereenkomsten kennen, maar duidelijke, korte antwoorden op veel voorkomende vragen.

Eigenlijk verplichte kost voor elke Internetter.

Reacties

Voeg je reactie toe: