Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

keuringvanje.keuringvanje.web-log.nl

di 10 jan 2006 14:12

Bijna een jaar lang worden weblogs gekeurd door keuringvanje.web-log.nl. Zo werd de weblog van Anna-Maria van een Zilveren keurmerk voorzien.

Maar wat is er leuker dan keuringvanje.web-log.nl te keuren? Hier volgt mijn keuring.

Leuk, dat jullie weblogs keuren. Zo te zien zijn er al een hoop weblogs door jullie gekeurd.

De openingszin is erg goed. Heel snel wordt duidelijk waar de site over gaat. Maar het welkomstplaatje daarboven is niet nodig: als men niet welkom was, dan stond deze pagina immers niet online.

Daaronder verschijnt een nogal rommelige lijst van dingen waar rekening mee moet worden gehouden. Elke regel heeft een andere afstand van de linkerkantlijn, wat het lezen lastig maakt. Beter is om een rechte linkerkantlijn te gebruiken.

Het is niet duidelijk hoe je je kunt aanmelden. Waarschijnlijk dient het mailformulier in het vakje rechtsboven te worden gebruikt. Vriendelijker is het om in de tekst (bijvoorbeeld boven de vermelding van het team) een knop te plaatsen.

Een vraag die opkomt bij het lezen van de tekst is waarom er alleen weblogs van web-log.nl worden gekeurd. Zijn jullie geaffilieerd aan web-log.nl? Deze vraag wordt nergens beantwoord.

De tekening aan de rechterkant is erg leuk en past goed bij de website. De felicitatie van de 1000e weblog is ook leuk, alleen een beetje jammer dat weer precies hetzelfde plaatje wordt gebruikt.

Het is ook een goed idee om gelijk op de pagina de laatste keuringsrapporten te tonen. Maar om er 36 te tonen? Een beter idee is om een beperkt aantal te tonen, bijvoorbeeld 6. Als bezoekers meer willen lezen, kunnen ze altijd in de lijst in de rechterkolom of het archief terecht.

In bijna elk rapport (hoe kort ook) komt "W.I.E" (wie is online) ter sprake. Het is maar zeer de vraag of de bezoeker geïnteresseerd is in wie nog meer de pagina leest. De grote aandacht voor deze onbelangrijke functie roept nog sterkere vermoedens op van affiliatie met web-log.nl.

Wat opvalt in de keuringen, die in vijf delen is opgesplitst, is dat het erg vaak voorkomt dat alle delen hetzelfde cijfer hebben. Terwijl het in de praktijk zeker niet zo is dat iemand met bijvoorbeeld een goede inhoud ook een goede vormgeving heeft of origineel is. Dit geeft een slechte indruk van de kwaliteit van de keuringen en anders heeft het tenminste de schijn tegen.

Ook de lengte van de rechterkolom met keuringen is overdreven lang. Helemaal onderaan staat het archief. Het is raadzaam daar meer gebruik van te maken. Iemand die de webpagina wilt uitprinten is wel 17 velletjes kwijt! Tussen de tekst en de lijst in de rechterkolom is een flinke witruimte. Het nut daarvan is onduidelijk. Het kan bezoekers het gevoel geven dat er iets mist.

Bij elke keuring wordt gesproken over "Keuringsrapport van: ", bijvoorbeeld "Keuringsrapport van: Pascal". Dit wekt de indruk dat het keuringsrapport is geschreven door Pascal, terwijl het om de keuring gaat van Pascal. Beter is dus om de tekst "Keuring van: " te gebruiken.

Dan de HTML. In de broncode staan diverse meta-tags, waarvan de inhoud amper relatie heeft met de website. Zo staan in het lijstje met sleutelwoorden allerlei woorden die met web-log.nl te maken hebben, maar niet met het keuren ervan. Dit is waarschijnlijk een van de redenen dat als ik met Google op "weblog keuring" zoek, de website niet op de eerste pagina met resultaten staat.

Er worden verschillende CSS-bestanden ingeladen, dus wat betreft modern webontwerp lijkt het de goede kant op te gaan, maar helaas valt dat erg tegen. Zo wordt in elk rapport een tabel gebruikt met maar één cel. Onzin dus. Ook komt de font- en center-tag nog veel voor. De kopjes van de keuringen, die een hx-element behoren te zijn, blijken een div-element.

Maar misschien wel het ergste is dat de paragrafen niet tussen p-tags staan en dat de opsomming niet gebruikt maakt van li-tags. De doctype van de pagina geeft aan dat deze XHTML-Strict is, terwijl dat zeker niet het geval is.

Browseronafhankelijkheid dan. De pagina laadt goed in de meestgebruikte browsers. In Internet Explorer voor de Mac valt de pagina half uit het venster, ook als het venster wordt vergroot [Zie screen capture]. Vreemd is ook dat de knoppen "Bookmarken" en "Als startpagina" het in Firefox niet doen.

Conclusie: het idee is erg leuk, maar aan de website zelf kan nog veel verbeterd worden. Succes!

Gewonnen award: Koper

Reacties

Voeg je reactie toe: