Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Zune: de iPod-killer (maar niet heus)

wo 15 nov 2006 23:50

Apple is met z'n iPod onbetwist marktleider van MP3-spelers. In Maart liet Microsoft weten in de aanval te gaan en een “iPod-killer” te ontwikkelen. (Destijds heb ik nog een stukje over een gekscherend filmpje geschreven).

Een tijdje terug is de naam van Microsoft's MP3-speler bekend gemaakt: Zune. En sindsdien is de Microsoft marketingmachine in werking getreden en worden we gebombardeerd met “Zune nieuwtjes”. Dit allemaal nog voordat de speler op de markt is.

Ondertussen zijn de specificaties bekend geworden. Wat betreft prijsstelling is de Zune vrijwel gelijk aan de iPod. De Zune heeft twee extra eigenschappen: een radio en WiFi. Cool, zou je denken, dan kun je draadloos je MP3-verzameling vanaf je PC afspelen. Beep. Fout. Je kunt alleen verbinding maken met andere Zunes. Je kunt elkaar MP3-tjes toesturen, die je vervolgens drie keer mag beluisteren. Daarna kun je het nummer alleen nog kopen (nee, niet via de WiFi-verbinding). Het delen van nummers werkt natuurlijk alleen als de Zune een flink marktaandeel weet te krijgen. En dat zit er niet echt in. Lees verder.

Al eerder heeft Microsoft iets aan de iPod-dominatie willen doen en heeft Plays for sure bedacht: alle muziek met dit predikaat werkt gegarandeerd op je MP3-speler (alleen concurrenten van de iPod, natuurlijk). Dus daar kun je gerust honderden euro's in steken om je muziekcollectie compleet te maken. Beep. Niet dus. Al je duur aangeschafte “Plays for sure”-muziek werkt niet op de Zune. Muziek uit de populaire iTunes Music Store trouwens ook niet.

Verder: De online Zune muziekwinkel bevat veel minder muziek dan de iTunes-winkel. De Zune muziekwinkel werkt met punten die moeten verhullen dat de muziek duurder is dan de concurrent. Je kunt de Zune niet als draagbare harddisk gebruiken. De Zune heeft een upgrade nodig om met Windows Vista te kunnen werken. De Zune is lelijk. Enzovoorts enzovoorts.

Ook leuk om te zien: de Zune review op CNN. Het mag duidelijk zijn wat ik niet voor m'n verjaardag of met de decemberdagen wil krijgen.

Reacties

Voeg je reactie toe: