Software voor webontwikkelaars
zo 17 dec 2006 01:14
Hoewel ik ruime ervaring heb met programmeren aan de server-kant van het web, vind ik programmeren in de browser het leukst. En dat doe je dan in JavaScript. Wat betreft gebruikersvriendelijkheid van een website is daar ook het meest te winnen. Maar om onbegrijpelijke redenen is JavaScript altijd een ondergeschoven kindje geweest. Freelance-opdrachten voor JavaScript-specialisten kom je zelden tegen en ook de software was, vergeleken met andere talen, ondermaats.
Maar gelukkig is dit het afgelopen jaar sterk verbeterd. Of het komt door het hele web 2.0- en AJAX-fenomeen, ik weet het niet, maar dit jaar hebben drie heel interessante stukjes software het levenslicht gezien.
Het begon rond april van dit jaar met Firebug. Met deze Firefox-extensie kun je van een willekeurig stukje HTML de bijbehorende CSS-code zien. Onmisbaar als je veel met CSS werkt. Ook kun je de DOM van de pagina bekijken en JavaScript debuggen (fouten uit de code halen). Tijdens mijn vorige project (3VOOR12) heb ik intensief gebruik gemaakt van Firebug. Twee weken geleden kwam een nieuwe versie uit die nog meer mogelijkheden toevoegt.
Ook is dit jaar een nieuwe webeditor ontwikkeld: Aptana. Webeditors bestaan al heel lang en er zijn er ook een heleboel van, maar Aptana is toch anders. Ten eerste is dit de eerste editor die JavaScript serieus neemt. Daarnaast is het ook een Eclipse-plugin, waardoor je het samen met veel andere ontwikkelgereedschappen kunt gebruiken.
De laatste nieuwigheid, waar ik best enthousiast over ben is jQuery, een JavaScript-bibliotheek. Er bestonden al JavaScript-bibliotheken, maar die waren of te groot (200kB aan JavaScript aan een pagina van 20kB hangen is echt buitensporig), of ze konden maar een paar kunstjes, of ze waren te duur (Backbase). jQuery is klein (minder dan 20kB), heeft goede documentatie, een actieve gebruikersgemeenschap en zit gewoon goed in elkaar. Met jQuery heb ik eindelijk een JavaScript-bibliotheek gevonden die ik ga inzetten voor mijn volgende projecten.
Enthousiast over deze stukjes software, vond ik het toch wel jammer dat Aptana geen code assist (code-completion) bood voor jQuery. Gelukkig is Aptana open source en goed uitbreidbaar, dus heb ik de afgelopen week in de avonduurtjes deze ondersteuning voor jQuery ingebouwd. In de volgende uitgave van Aptana zal mijn uitbreiding worden opgenomen.
Eindelijk begint het wat met JavaScript te worden. Ik kijk uit naar mijn volgende project.