Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Evil Google

wo 22 feb 2006 23:31

Een van de slogans van Google was altijd: 'do no evil'. Helaas heeft Google toch zijn ziel verkocht. In China, waar censuur nog heel normaal is, bleken de websites van google.com vaak slecht te werken en werden concurrerende zoekmachines steeds populairder. Tja, en zo'n markt met een miljard potentiële gebruikers kun je natuurlijk niet laten liggen, toch? Dus heulde Google met China en heeft China nu een gecensureerde versie van Google.

Als je dacht dat Internet een kracht was die voor wereldwijde vrijheid en democratie zou zorgen, dan kom je nu van een wel erg koude kermis thuis.

Iemand heeft een webpagina gemaakt van screenshots van de zoekresultaten in China en in de rest van de wereld. Bijvoorbeeld met de zoektermen 'Falun gong' en 'Tibet'. Als je bijvoorbeeld op 'freechina' zoekt, dan krijgt de rest van de wereld als eerste zoekresultaat de website freechina.net. Zoek je in China op dezelfde term, dan krijg je een niet werkende website met als cynische beschrijving: "When will we be free? The answer, my friend, is blowin' in the wind, The answer is blowin' in the wind."

Reacties

Voeg je reactie toe: