Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Kill the NumPad!

di 11 apr 2006 22:57

Er zijn allerlei lapmiddelen op de markt tegen RSI. Zoals polssteunen en 'Natural' toetsenborden met een gekromde indeling. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze middelen amper helpen.

Waar ik altijd last van had tijdens het werken achter de computer is dat door de groote van het toetsenbord mijn muis vrij ver naar rechts stond. Hierdoor moest ik, om de muis te gebruiken, mijn hand op een vrij onnatuurlijke manier bewegen. En repeterende, onnatuurlijke bewegingen zijn de grootste oorzaak van RSI. Het ergste is dat je er weinig van merkt dat je lichaam zich extra inspant.

De oplossing is simpel: een toetsenbord zonder NumPad (het numerieke gedeelte rechts op een toetsenbord). Deze waren vooral bedoelt voor datatypistes die grote aantallen cijfers moeten invoeren. Die maken inmiddels minder dan één procent van het aantal computergebruikers uit. Toch zit deze NumPad er nog steeds op. Dat is erg vreemd. Zonder NumPad kun je je muis veel prettiger bedienen en zijn de productiekosten nog lager ook.

Ga je op zoek naar een klein toetsenbord, dan kom je van een koude kermis thuis. In computerwinkels is het ene toetsenbord nog groter dan de ander. De meest dure toetsenborden hebben allerlei extra knopjes langs de randen voor 'multimediatoepassingen'. Ik kan me echter niet voorstellen dat iemand op een e-mail knopje klikt om zijn e-mail programma te openen. Maar toetsenborden zonder NumPad? Die zijn haast onvindbaar. Een paar jaar geleden heb ik er een gevonden bij een postorderbedrijf voor bedrijven. Maar daar hebben ze hem ook al niet meer. En nu wil ik er een met USB-aansluiting in plaats van mijn huidige PS2-variant.

Zolang kleine toetsenborden amper worden verkocht, blijven ze duur. En waarom zou je iets kopen dat duurder is dan het gebruikelijke, dat ook nog eens meer knopjes heeft? Hopelijk komen meer computergebruikers er achter dat de huidige manier van werken je lichaam onnatuurlijk belast (al is het haast onmerkbaar) en zullen uiteindelijk de kleine toetsenborden de plaats van de huidige grote modellen innemen.

Reacties

Voeg je reactie toe: