Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Gestolen goed gedijt niet

zo 21 mei 2006 22:38

Diefstal van notebooks is een steeds groter wordend probleem. Alleen al in Nederland worden elk jaar zo'n 60.000 notebooks gestolen.

Als je geluk hebt, maakt je laptop gebruik van online diensten en is met wat moeite het IP-adres te achterhalen. Er bestaan zelfs programmaatjes die tot doel hebben het IP-adres van je gestolen laptop te achterhalen. Deze software moet overigens wel op de laptop worden geïnstalleerd vóór die wordt gestolen.

Als de politie wilt meewerken (en dat is met onbekende 'moderne technologieën' als Internet lang niet altijd het geval), kun je met het IP-adres zelfs achter de naam en het adres van de dief komen. Als het geen nep-adres is. Zelfs met een IP-adres weet je dus nog niet zeker of je je laptop terug krijgt.

Maarrr... moderne Apple notebooks hebben een kleine camera boven het beeldscherm... Dit geeft geheel nieuwe mogelijkheden: het bedrijfje Orbicule heeft software ontwikkeld dat foto's van de dief maakt en naar je toestuurt. Daarnaast kan de software ook doen alsof de laptop kapot is gegaan en voor reparatie weggebracht moet worden. Of teksten op het scherm laten verschijnen (of door de speakers laten horen) dat je laptop gestolen is en teruggebracht dient te worden. Dit mooie staaltje programmeerwerk kost $ 29,-. Helaas alleen voor de Mac.

Reacties

Voeg je reactie toe: