Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Vista

za 3 maa 2007 23:51

Een maand geleden was het dan zover: Vista, de opvolger van Windows XP werd uitgebracht.

Microsoft heeft er vijf jaar over gedaan om Vista te ontwikkelen. Dan zal er wel een hoop verbeterd zijn, zou je denken. Helaas valt dat nogal tegen. Sterker nog: een aantal geplande verbeteringen zijn zelfs geschrapt, zoals een nieuw grafisch systeem (WPF) en een nieuw systeem voor het beheren van bestanden (WinFS).

Wat is er dan wel verbeterd, vraag je je dan af, zeker als je een upgrade naar Vista overweegt. Wat het meest opvalt aan Vista is het nieuwe uiterlijk (Aero). Na 25 jaar is het Microsoft eindelijk gelukt om een besturingssysteem te maken dat er wel fatsoenlijk uitziet. Zelfs mijn vrouw (fervent Mac-gebruiker) vind Vista mooi.

De veiligheid is ook flink onder handen genomen. En dat moest ook wel, want Windows was wat dat betreft altijd het slechtste jongetje van de klas. Dit betekent dat elke eerste keer dat je een programma start, of als je iets doet waarvoor speciale permissies nodig zijn, je dit in een dialoogbox moet bevestigen. In het begin is dat best vervelend, maar op den duur went het wel enigszins.

Vista heeft nu ook DRM. "Digital Rights Management" volgens auteursrechtenorganisaties, maar door computergebruikers ook wel Digital Restriction Management genoemd omdat het beperkingen oplegt die je anders niet zou hebben. Dat Vista je rechten inperkt klinkt natuurlijk niet als een koopargument. Voor zover ik heb begrepen gaat het hier vooral om High Definition content. Dat is de opvolger van de DVD en de huidige TV met supermooie beeldkwaliteit. 1) Deze beeldkwaliteit is nog amper beschikbaar en 2) ouder versies van Windows ondersteunde het toch al niet. Dus we gaan er niet echt op achteruit. Vind je dat je toch niet beperkt wilt worden, dan moet je gewoon geen HD-spullen kopen. Is nog goedkoper ook.

Windows staat er ook om bekend dat elke nieuwe versie logger is. Omdat mijn computer al tweeëneenhalf jaar oud is en ik, door Windows XP over te slaan, twee stappen tegelijk neem, was ik een beetje bezorgd dat alles met Vista veel langzamer zou gaan. Gelukkig bleek dat niet het geval. Alles gaat erg vlot, ook met één gigabyte intern geheugen. Nu helpt het natuurlijk dat ik samen met Vista een nieuwere (snellere) harddisk heb gekocht. Maar Vista haalt ook een paar truuks uit om zowel de opstarttijd van de computer als het opstarten van programma's te versnellen. Mede hierdoor heb ik vaak het gevoel dat Vista juist sneller is dan Windows 2000.

Verdere verbeteringen zijn vrij minimaal, zeker gezien de ontwikkeltijd van vijf jaar. De gebruikersvriendelijkheid is wel een stuk verbeterd, ondanks de bevestigingsdialoogboxjes.

Nadelen zijn er ook: door de wijzigingen in het besturingssysteem zijn er ook programma's die niet meer of niet meer goed werken. In mijn geval bleef het grootste deel van de programma's zonder problemen werken. Alleen het videobewerkingsprogramma Studio 10 deed het niet meer en het CD/DVD-brandprogramma Nero moest ik upgraden.

Wat ook nieuw is, zijn de verschillende versies. Home Basic is de goedkoopste versie zonder Aero en met minimale mogelijkheden om media te bekijken. Home Premium is de versie die de meeste gebruikers zullen kiezen, met veel media-mogelijkheden. De zakelijke versie heeft minder media mogelijkheden, maar weer wel extra fax, backup en netwerkmogelijkheden. De duurste versie is Ultimate en die heeft alles wat Home Premium en de zakelijke versie ook hebben.

Welke versie heb ik genomen en waarom? Ik draaide nog steeds Windows 2000, wat allang niet meer ondersteund wordt, dus ik was nodig aan een upgrade toe. Windows 2000 kan niet geupgrade worden naar Vista, het systeem moet helemaal opnieuw worden geïnstalleerd. Dan kan ik net zo goed een veel goedkopere OEM-versie kopen. Dit is een versie die voorgeïnstalleerd op PC's wordt verkocht en bedoeld is voor systeembouwers. Nadeel is dat de OEM-versie gekoppeld is aan een de PC en dat je hem niet kunt overzetten naar een nieuwe PC. Maar Microsoft bellen met het verhaal dat je moederbord kapot is gegaan schijnt nog wel eens te helpen. Uiteindelijk heb ik de OEM-versie van Ultimate gekocht, ik ben namelijk zowel een huis als zakelijk gebruiker van mijn PC. De mogelijkheid van de zakelijke versie om een image-kopie te maken die weer in een virtual machine benaderd kon worden sprak met wel aan. Van de Home Premium zag ik de media-mogelijkheden en ouderlijk toezicht wel zitten. Met ouderlijk toezicht kunnen m'n dochters ook op m'n computer werken, zonder dat ze gekke dingen kunnen doen.

Dan is er nog een keuze die je kunt maken, als je tenminste een 64-bit processor in je PC hebt: koop je een 32- of 64-bit versie?. Hoewel ik een 64-bit processor heb, heb ik toch de 32-bit Vista gekocht. De reden is dat de meeste hardwarefabrikanten alleen 32-bit stuurprogramma's zullen meeleveren. Met een 64-bit versie zul je dus sterk worden beperk in de extra hardware die je kunt aansluiten (zowel extern als intern).

Is het zinnig om over te stappen op Vista? Als je Windows XP hebt, dan zijn de extra mogelijkheden niet zo groot. Het kan natuurlijk zijn dat de extra mogelijkheden, bijvoorbeeld de beveiliging of de nieuwe Aero interface al de doorslag geven. Of dat je gewoon altijd het laatste wilt hebben. Is dat niet het geval, dan voldoet Windows XP de komende jaren ook nog prima.

Reacties

Voeg je reactie toe: