Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Gratis leuk spel: World of Padman

zo 15 apr 2007 18:54

Afgelopen vrijdag liet een collega mij een spel zien dat net twee weken daarvoor was vrijgegeven: World of Padman. Het is een soort Quake, maar in plaats van monsters in grotten met geluiden van kettingzagen speelt World of Padman zich rond een gewone woning en zijn de spelers kaboutergrote stripfiguurtjes.

Het doel van het spel is spuitbussen te verzamelen zodat je in een speciale ruimte je "tags" op een muur kunt spuiten. Degene met de meeste tags aan het eind van het spel heeft gewonnen. Als je ziet dat een ander figuurtje al spuitbussen heeft verzameld, dan kun je 'm neerknallen en zijn spuitbussen afpakken. Maar als je zelf met spuitbussen rondloopt, dan hebben anderen het natuurlijk weer op jouw gemunt.

Hoe kan het dat een spel als dit, dat normaal miljoenen kost om te ontwikkelen, gewoon gratis wordt weggegeven? Ten eerste is gebruik gemaakt van de Quake III engine, die een paar jaar geleden is vrijgegeven. Die konden de makers dus alvast gebruiken. Daarna hebben de makers (een groep Duitsers) intensief gewerkt om een onafhankelijk spel te ontwikkelen. Het is dus echt gratis, zonder addertjes onder het gras.

Het is ook niet allemaal rozengeur. Zo is de tekenstijl van de ruimtes en van de speelfiguurtjes heel verschillend. Maar tijdens het spelen is dat niet iets waar je je aan stoort. Trouwens: als een stripfiguur door je huis loopt, hoe moet die er dan wel uitzien? Daarnaast is het spel alleen als multiplayer speelbaar. Dit betekent dus dat je het alleen met andere mensen kunt spelen. Bijvoorbeeld met anderen via Internet, vrienden thuis of collega's op het werk. Voor de toekomst is wel een singleplayer-versie gepland.

De belangrijkste vraag is natuurlijk: hoe speelt het? Het antwoord is kort: erg goed. Het spelen is net zo leuk als andere Quake-achtige spellen. Maar dan zonder de agressie- en horrorelementen. Zo kun je het dus ook met goed fatsoen kinderen laten spelen.

Ook uitproberen? In Nederland kun je het spel het best downloaden vanaf de downloadplek van Studenten Net Twente. Let op: het is 550MB, dus het downloaden kan even duren. Het spel heeft een OpenGl-driver nodig, die je mogelijk nog niet hebt. Complete drivers voor NVidia-kaarten kun je vinden op nvidia.com. Als je het spel hebt gestart, kies dan voor Internet en kies dan een server met een lage "ping-tijd". Vaak is dat ook weer het Studenten Net Twente. En spelen maar.

Reacties

Voeg je reactie toe: