Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Kartografie en Internet

do 7 jun 2007 22:01

De ontwikkelingen op Internet staan nog lang niet stil. De afgelopen weken zijn er weer een aantal indrukwekkende uitbreidingen en technologie├źn bijgekomen. Zo heeft de gemeente Amsterdam de gegevens uit het kadaster in Google ingevoerd, zodat alle huizen in ruwe vorm in Google Earth te zien zijn. De meeste huizen zijn grijze blokkendozen, maar een aantal bijzondere gebouwen zijn verder uitgewerkt tot mooie 3D-modellen.

Daarnaast is Google Maps uitgebreid met Street View. Hiermee kun je bij een aantal Amerikaanse steden op de kaart klikken en om je heen kijken. Je krijgt dan foto's van die plek te zien. Misschien ken je dit al van Funda, maar Google heeft het toch naar een stuk hoger niveau getild.

Vandaag zag ik (via Peter) een demo van Microsofts Photosynth. Eindelijk komt Microsoft ook met iets cools. Wat hebben ze gedaan? Ze hebben alle foto's van een bepaalde plek zoals een gebouw van Flickr gehaald en door een programma gehaald dat er een 3D-omgeving van heeft gereconstrueerd. Bijvoorbeeld het Vaticaan. Je kunt dan over het plein lopen en het gebouw van allerlei plekken bekijken en inzoomen. Steeds krijg je een andere foto te zien, als een soort super panoramafoto. Ik kan niet wachten tot ik dit met mijn eigen vakantiefoto's kan doen.

Nu is de volgende stap natuurlijk dat al deze technieken gecombineerd worden, zodat je op een willekeurig punt op aarde kunt neerdalen en (nog steeds virtueel) om je heen kunt kijken. Ik zie Google en Microsoft nog niet zo snel samenwerken, maar ik heb nog een tijd te gaan, dus hopelijk maak ik het nog mee.

Reacties

Voeg je reactie toe: