Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Gilde van Front-Enders

ma 2 jul 2007 13:45

De laatste jaren heb ik me gespecialiseerd in HTML, CSS en JavaScript. Ik ben nu dus een "front-end ontwikkelaar". In tegenstelling tot de Java-, .Net- en PHP-programmeurs, de "back-end ontwikkelaars".

Hoewel dit twee verschillende richtingen zijn, worden ze erg vaak op één hoop gegooid. Zo wordt vaak in vacatures bijvoorbeeld een PHP-programmeur gevraagd en dan blijkt dat deze programmeur de HTML, CSS en JavaScript "erbij" moet doen. Vacatures voor front-end ontwikkelaars kom je zelden tegen. Blijkbaar zijn er nog steeds mensen die denken dat je met iemand met een beetje JavaScript-kennis een professionele website kunt bouwen. Dat JavaScript een website interactiever, sneller en gebruiksvriendelijker kan maken is nog steeds niet doorgedrongen. En dan heb ik het nog niet over de beleving van de bezoeker, je onderscheiden van de concurrent en de goede leesbaarheid op bijvoorbeeld mobiele telefoons en door zoekmachines. Blijkbaar is iemand die een beetje piano kan spelen goed genoeg voor hun orkest.

Gelukkig zijn er uitzonderingen, en ben ik bij de VPRO als front-end ontwikkelaar een volwaardig lid van het team. Nu moet dit nog bij de rest van de Internet-managers in Nederland doordringen.

Neerlands grootste JavaScript-guru Peter-Paul Koch (bekend van quirksmode.org) heeft hiertoe het initiatief gestart om een vereniging van front-end ontwikkelaars op te richten: het "Gilde van Front-Enders". Een van de doelen van deze vereniging is het uitgeven van certificaten, zodat het kaf (de hobbieisten) van het koren (de professionals) gescheiden wordt. Maken we het voor de Internet-managers ook weer wat makkelijker.

Reacties

Voeg je reactie toe: