Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Recensie Route 66 Mobile 8 navigatiesoftware

ma 14 apr 2008 23:43

De laatste jaren is navigatie gemeengoed geworden. Veel vrachtwarenchauffeurs en automobilisten hebben inmiddels een TomTom of ander navigatie-apparaat geïnstalleerd. Maar je hebt niet per se een apart apparaat nodig. Veel handcomputertjes (PDA's) en tegenwoordig ook mobieltjes uit het topsegment hebben een GPS ontvanger. Vaak mist dan nog de software om de navigatie ten volle te benutten. De grootste aanbieders van navigatiesoftware zijn TomTom, Garmin en Route 66. De recensie bespreekt Route 66 Mobile 8 Benelux, die begin 2008 is uitgebracht.

Handleiding

Het begon met de aankoop. Op de Route 66-website staat: "Uw mobiele telefoon moet over de volgende specificaties beschikken: Een vrij slot voor een extra geheugenkaart (microSD/miniSD)". Hoewel mijn telefoon niet een vrij slot heeft, staat hij toch afgebeeld bij de ondersteunde toestellen. Heel verwarrend. Navraag leerde dat Route 66 wel op mijn N95 8GB werkt.

Na aanschaf opende ik de snelstartgids. Zes stappen, dat is goed, dacht ik nog. "1. Steek de voorgeinstalleerde ROUTE 66 geheugenkaart in uw mobiele telefoon". Was dan toch een geheugenkaartslot nodig? In de verpakking vond ik een DVD, maar geen geheugenkaart.

Dan maar de DVD bekijken. Daar vind ik een installer die de software op een geheugenkaartje wil zetten. Helaas leidt dit tot een foutmelding op mijn prima, niet gesloten geheugenkaart. Een andere optie is om mijn telefoon als USB massageheugen te verbinden. De installer wist echter de kaart voordat het de software schrijft en dat wil ik echt niet.

Uiteindelijk vind ik op de DVD een mapje MemoryImage. Hmm, is dit wat ik zoek? Ik verbind mijn telefoon als USB massageheugen en sleep met de Windows verkenner de inhoud van deze map naar de ingebouwde geheugenkaart van mijn telefoon. Vlak daarna treedt op mijn telefoon vanzelf de installer in werking en even later vind ik het Route 66-ikoontje op mijn telefoon.

User interface

De software heeft veel mogelijkheden en de beste manier om die te leren kennen is eenvoudig alle menu-opties afgaan en eventueel uitproberen. Een adres zoeken kan op verschillende manieren. Je kunt een adres intypen, een adres uit je contactenlijst selecteren of zoeken naar bedrijfsbranches in de buurt, zoals tankstations, ziekenhuizen of banken. Bij het intypen van een adres hoef je maar een minimale hoeveelheid letters te typen om vervolgens het adres uit een lijst te selecteren. Dit werkt erg goed. Type bijvoorbeeld "lan 4 den" en je kunt even later "Lange Poten 4, Den Haag" uit de lijst selecteren. Het selecteren van een adres uit de contactenlijst van de telefoon werkt niet. Ik heb vaak geprobeerd iemand uit mijn adresboek te vinden, maar elke keer verschijnt de melding "Geen zoekresultaten". Dit is een grote tekortkoming. Ook de gids werkt niet vlekkeloos: bij het kiezen van Winkelcentrum verschijnt een lange lijst met autobedrijven, waar je het ene winkelcentrum maar moet zien te vinden.

Andere aardige opties zijn: het van te voren vastleggen van routes, inclusief tussenbestemmingen en een reismodus voor voetgangers, ideaal voor PDA's en mobieltjes.

Navigeren

Het navigeren zelf verloopt prima. Alleen als afslagen elkaar snel opvolgen, kan het wel eens verwarrend zijn welke afslag precies wordt bedoeld. Gelukkig biedt het kaartje dan meestal wel uitkomst. Het navigeren in je eigen stad leidt soms tot routes die je niet snel zelf bedacht zou hebben, zoals bijvoorbeeld een stukje snelweg meenemen in je route.

Helaas komen fouten toch geregeld voor. Bijvoorbeeld de opdracht om links voor te sorteren om vervolgens rechtsaf te slaan. Of linksafslaan en de tweede rechts, terwijl het de eerste rechts moet zijn (maar je rijdt wel eerst onder een snelweg door). Of de instructie linksaf te slaan, terwijl dat niet kan. Meestal is dit niet zo'n ramp. Bij een verkeerde afslag wordt je uiteindelijk toch goed tot de bestemming geleid. Ben je onzeker over de gesproken instructie, dan kun je beter van de kaart uitgaan. Je kunt ook blokkades aangeven. Maar als je niet mag stoppen is het erg onhandig om in het menu de blokkade-optie te vinden.

Het uitrekenen van de route gaat binnen de Benelux vrij snel: 10 a 20 seconden. Voor reizen binnen Europa kan dat natuurlijk langer duren. Een groot nadeel is dat Route 66 niet over meerdere kaarten kan navigeren. Je moet maar zelf zien hoe je bij de grens van kaart wisselt.

Er zijn verschillende weergaven mogelijk. Wil je veel tekst zien of juist veel van de kaart? Je kunt bijvoorbeeld kiezen of je de snelheid, voortgang, aantal minuten en huidige straat te tonen. Op mijn telefoon kun je ook voor landschapsmodus (horizontaal scherm) kiezen.

Extra's

Route 66 biedt ook allerlei extra's. Verkeersinformatie is de meest voor de hand liggende. Helaas is dit alleen beschikbaar als betaald abonnement: 29,95 euro per jaar. Hetzelfde geldt ook voor de lijst met flitspalen: 29,95 voor Europa en 9,95 voor Nederland of het weer: 9,95 voor de hele wereld.

Als je het leuk vind om zelf je software aan te passen, kun je bij Route 66 maar beperkt terecht. Wil je bijvoorbeeld een lijst van WiFi hotspots toevoegen of bijvoorbeeld een lijst van betaalautomaten, dan heb je pech. Route 66 is wat dat betreft helemaal dichtgespijkerd. Je kunt wel je eigen kleurenschema kiezen, maar daar werd ik niet warm van.

Tegen betaling is het ook mogelijk om extra landenkaarten bij te kopen. Als je niet denkt veel landen nodig te hebben, kun je dus met een gerust hart met de Benelux-versie beginnen en later extra landen bijkopen. Grote landen als Duitsland en Frankrijk kosten 49,95 en een provicie van deze landen kost 9,95.

Er zijn ook een aantal extra's die gratis zijn. Zo kun je eenvoudige gidsen van Lonely Planet ophalen. Maar stel je hier niet teveel van voor. Als je een land een beetje wilt leren kennen is deze informatie onvoldoende. Een Wikipedia-pagina over hetzelfde land bevat veel meer informatie. Stemmen in verschillende talen zijn ook gratis. Van elke taal kun je een vrouwelijke en mannelijke stem downloaden. Als Nederlandstaligen hebben we zelfs vier mogelijkheden: twee Nederlandse stemmen en twee Vlaamse.

Het downloaden en betalen gaat met het (Windows) programma Route 66 Sync. Dit is een gebruiksvriendelijk programma maar heeft wel een kabeltje nodig: een verbinding met bluetooth accepteert het programma niet.

Route 66 bevat, naast de eerder genoemde problemen, nog een paar foutjes. Zo hoor je elke keer bij het opstarten "Welkom bij Route 66". Zelfs als je een stil profiel hebt gekozen. Dat is niet leuk als je tijdens een saaie vergadering je route naar huis wilt berekenen. Vervolgens verschijnt een lijst met bluetooth-apparaten waaruit je moet kiezen. Je hoeft er dus niet op te rekenen dat je Route 66 kunt starten en dat het programma een paar minuten de satellieten heeft gevonden.

Conclusie

Route 66 is een aardig navigatieprogramma voor een zeer schappelijke prijs. Er zitten echter veel fouten in. Fouten die in een versie 3 al verwijderd horen te zijn en Route 66 Mobile is al bij versie 8. Dat geeft weinig vertrouwen in het programma.

Gebruikers van TomTom zijn enthousiaster over hun navigatie. Maar om onbekende redenen weigert TomTom om een versie voor de N95 uit te brengen.

Reacties

Voeg je reactie toe: