Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Geotagging

zo 8 jun 2008 19:33

Als je met een digitale camera een foto maakt, wordt daarbij ook het exacte tijdstip vastgelegd. Het zou mooi zijn als ook de juiste locatie wordt vastgelegd. Dat heet geotagging. Om de juiste plek te bepalen, heb je een GPS-ontvanger nodig. Er zijn nog maar weinig camera's met GPS-ontvangers (en als ze er zijn, dan zijn ze erg duur). Een oplossing is om, los van de camera, een GPS-ontvanger mee te nemen, die precies onthoud waar je op welk tijdstip bent. Een voorbeeld van een dergelijk apparaat is de Sony GPS-CS1KA. Eenmaal thuisgekomen kun je de foto's en de GPS-gegevens van de GPS-ontvanger samenvoegen en zo de foto's geotaggen.

Maar je hebt niet altijd een aparte GPS-ontvanger nodig. Als je een mobiele telefoon of PDA hebt met GPS-ondersteuning, dan kun je ook geotaggen. Zelf heb ik de Nokia N95. Daarvoor kun je de gratis Sports Tracker installeren. Hiermee kun je bijhouden waar je bent geweest en deze gegevens exporteren als GPX-bestand. Met aparte software kun je dit GPX-bestand weer koppelen aan je foto's.

Voorbeelden van dergelijke software zijn Grazer en GeoSetter. Grazer is erg eenvoudig te bedienen. GeoSetter is een stuk ingewikkelder, maar kan ook meer, zoals het taggen van RAW-bestanden en exporteren naar Google Earth-formaat.

Toevallig had ik op een dag foto's gemaakt en Sports Tracker aangezet. Met GeoSetter heb ik daar onderstaand bestand mee gemaakt, dat met Google Earth kan worden bekeken. Het bestand is 1,7MB.

Reacties

Voeg je reactie toe: