Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Gratis spel: Urban Terror

zo 24 aug 2008 22:15

De laatste keer gamen bij de vpro speelden we Urban Terror, een first-person shooter die je met elkaar over het Internet speelt.

Sinds jaren worden er al (gratis) uitbreidingen op het spel Quake ontwikkeld. Sinds de motor achter Quake is vrijgegeven, heb je Quake niet meer nodig om deze spellen te spelen. Urban Terror, gebaseerd op de Quake-motor, is dus geheel gratis te gebruiken. Ook de servers op Internet, waarop je kunt spelen en die veelal beheerd worden door liefhebbers van het spel, zijn vrij te gebruiken.

In Urban Terror vind je geen monsters of teleports (op een enkele na), maar is geprobeerd alles zo realistisch mogelijk te maken. En zijn verschillende spelvarianten, waarvan ik Capture the Flag het leukst vind. In dit type zijn er twee groepen (rood en blauw) en het doel is eenvoudig: probeer de vlag van de tegenstander te pakken en naar je eigen vlag te brengen. Omdat je met (echte) mensen speelt, is elk spel weer anders. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld Quake, waar altijd hetzelfde monster uit hetzelfde hoekje springt.

Een spel duurt 20 minuten en daarna begint een nieuw spel in een nieuwe map. Er zijn veel leuke maps en als je in een nieuwe map komt, ben je voornamelijk bezig deze te verkennen.

Tegenstanders die je tegenkomt knal je neer, anders leg je zelf het loodje. Agressief of weinig pedagogisch zul je misschien denken. Klopt. Aan de andere kant wint het team met de beste tactieken en beste samenwerking. En eenvoudig is dat niet.

Je speelt het spel met toetsenbord en muis. Kijk bij de instellingen bij key-bindings wat de verschillende toetsen betekenen. Naast de wasd-toetsen zijn de spatie, q, r en c belangrijk. Met t kun je praten. Als je u tikt, kun je kiezen uit tientallen voorgedefinieerde zinnetjes. Met u99 zeg je bijvoorbeeld thanks.

Mocht je het spel uitproberen en het beeld is niet goed, dan kan het aan de videodrivers liggen. Download en installeer de laatste versie van de site van de maker van je videokaart en het probleem is waarschijnlijk opgelost.

Reacties

Voeg je reactie toe: