Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Windows 7

za 14 nov 2009 23:04

Uitsnede Windows-7 bureaublad

“Windows 7 is wat Vista had moeten zijn”, wordt geregeld gezegd. In de ogen van veel Windows-gebruikers was Vista een kleine terleurstelling, het voldeed niet aan de hooggespannen verwachtingen. Het verschil met Windows XP was te klein voor de vijf jaar ontwikkeltijd die tussen de twee versies zat. Daarnaast vraagt het gebruikersaccountbeheer van Vista om elk ding dat je wilt doen om toestemming. Ten slotte werkte veel hardware niet meer na installatie van Vista, maar dat is meer de schuld van de hardwarefabrikanten.

De aversie tegen Vista was gezet en velen bleven bij XP. Het sentiment was zo sterk dat zelfs gebruikers die Vista nooit hadden gezien er niets van moesten weten. Ik vond dat altijd zwaar overdreven.

Maar nu Windows 7 uit is, kan dat allemaal achter ons worden gelaten. Windows XP is nu acht jaar oud, wat in IT-begrippen antiek te noemen is. Tussen de twee versies is veel verbeterd op het gebied van gebruikersvriendelijkheid: Met Windows 7 is veel prettiger te werken dan met XP. Daarnaast is gebleken dat Windows 7 ongeveer net zo snel is als XP.

En moeten Vista-gebruikers overstappen? Het verschil met Vista is een stuk kleiner dan met XP. Voor mij persoonlijk was de upgrade de investering waard. In oudere Windows-versies werd het systeem log als er meerdere actieve programma's actief waren, op muiskliks werd amper nog gereageerd. Boosdoener was een deel van het systeem dat als flessenhals werkte. Dat onderdeel is in Windows 7 herschreven met als gevolg een veel beter reagerend systeem. Mijn zoektochten naar een nieuwe computer zijn alweer van de baan.

Als je overschakeld, dan dien je ook te kiezen tussen het oude 32-bits of het nieuwe 64-bits systeem. Als je veel zware software gebruikt dan zou je wel eens binnen een paar jaar tegen de 4 gigabyte-grens kunnen aanlopen. Wil je meer geheugen, dan heb je een 64-bits systeem nodig. Probleem is dat als je een huidig 32-bit systeem wilt bijwerken, dat alleen met een 32-bit Windows 7 kan, of je moet een schone installatie doen waarbij je daarna alle programma's opnieuw moet installeren.

Welk systeem van Windows 7 je ook kiest, zorg er ten minste voor dat alle hardware die je voortaan koopt, ook een 64-bits driver bevat. Eens zullen we allemaal over moeten op 64-bits en (direct aangesloten) hardware zonder 64-bits driver zal dan niet meer samenwerken.

Reacties

Voeg je reactie toe: