Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Gapminder brengt statistieken tot leven

ma 27 apr 2009 00:06

Tijdens de J-Spring Java-conferentie werd in een presentatie een kort filmpje getoond waarin de kracht van gegevens-visualisatie werd aangetoond. En dat dit werd mogelijk gemaakt door een grote hoeveelheid statistische gegevens die de VN heeft vrijgegeven.

Het bleek te gaan om een presentatie van Hans Rosling op een TED-conferentie. Hierin brengt hij saaie statistieken tot leven. Je ziet bijvoorbeeld met eigen ogen dat het lang zo slecht niet gaat met de derde wereld.

De indrukwekkende software die Rosling hier gebruikt is het door hemzelf in het leven geroepen Gapminder. Die hij overigens een paar jaar geleden aan Google heeft verkocht.

Tot mijn verbazing bleek Gapminder kosteloos en voor iedereen beschikbaar te zijn via internet. In Gapminder kan je op de x- en y-as een statistisch gegeven kiezen, bijvoorbeeld inkomen en kindersterfte. Voor zover gegevens beschikbaar zijn, kan je vervolgens een filmpje zien van de ontwikkelingen van verschillende landen door de jaren heen. Met de jaren zie je de verschillende landen, voorgesteld als rondjes, zich over beide assen bewegen. En zo zie je dat in Nederland in de tweede wereldoorlog zowel het inkomen zakte als de kindersterfte steeg. Maar ook dat veel andere landen aan een inhaalrace bezig zijn.

Statistieken zijn erg krachtig. Als ik kan kiezen tussen het luisteren naar een persvoorlichter of kijken naar statistieken, dan doe ik het laatste. En kun je zien het hoe werkelijk is gesteld met de welvaart in Irak of de AIDS-verspreiding in Rusland. En nu is het wachten tot het onderwijs dit oppikt.

Reacties

Voeg je reactie toe: