Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Psychologie

za 30 mei 2009 15:25

Psychologie heb ik altijd interessant gevonden. Aan de ene kant is het iets ongrijpbaars, aan de andere kant kun je wel testjes doen en het onderzoeken.

Ik lees dat ook elke week met plezier de columns in Intermediair van Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie. Geen gezwets van Freud of Jung, maar onderwerpen die zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en ook nog eens toepasbaar in het dagelijks leven.

Bijvoorbeeld dat mensen die overtuigd van zichzelf zijn, helemaal niet vaker gelijk hebben (boude beweringen en onzekerheid) of dat excuses zoeken voor je slechte gedrag verkeerd valt (Zelfhandicappen).

En bijvoorbeeld de discussie over het tekort aan leidinggevevende vrouwen wordt zinloos na het lezen van een onderzoek over leiderschap en testosteron (het leiderschapshormoon).

En zo heeft Roos al tientallen columns geschreven over onderwerpen die misschien al lang bekend zijn, maar helaas alleen bij psychologen. Als ik zo om me heen kijk, zou de wereld er een stuk beter op worden als iedereen wat meer wist hoe mensen in elkaar zitten. De columns van Roos Vonk zijn online te lezen.

Reacties

Voeg je reactie toe: