Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

Uitvinder

ma 25 jan 2010 22:38

Toen ik zo'n 15 jaar was, leek het me prachtig om later uitvinder te worden. Mooie, slimme dingen bedenken die de wereld vervolgens zou gebruiken. Veel dingen heb ik bedacht, maar sommige dingen vond ik zo leuk dat ik ze ook echt heb gemaakt.

Als hobbyfotograaf leerde ik de speciale eigenschappen van gepolariseerd licht. Na een beetje experimenteren ontdekte ik dat je daar 3D-beelden mee kon maken. In kleur nog wel. Buiten schoot ik een diarolletje vol met steeds dubbele foto's: de ene net iets naast de andere genomen. Thuis had ik twee vergroters en met verschillend gepolariseerd licht en een zelfgemaakte gepolariseerde bril, kon ik de foto's daadwerkelijk in 3D bekijken.

Thuis had ik een Atari 800XL homecomputer. Daar heb ik een joystick voor gemaakt die je gewoon in één hand in de lucht kon houden en gebruiken. Vier kwikschakelaars in het binnenste zorgen ervoor dat de bewegingen worden omgezet in de juiste signalen. Zo kon ik met één hand een vliegtuig-schietspelletje spelen. En mijn andere hand bijvoorbeeld gebruiken om een glaasje cola te drinken :)  Pas sinds een paar jaar is deze manier van besturen heel gewoon geworden met de (draadloze) Wii-afstandsbediening.

Een ander leuk project was een apparaat dat ook op de joystickpoort van de Atari pastte en waarmee je met een joystick onder andere electrische apparaten kon in- en uitgeschakelen. Ook kon je de temperatuur en de hoeveelheid licht meten. Zo kon ik bijvoorbeeld de lamp automatisch inschakelen als het donker werd en de radio 's ochtends inschakelen als het tijd was om wakker te worden. Ik kan me nog herinneren dat de buren langskwamen om het apparaat in actie te zien.

Uiteindelijk heb ik me op software toegelegd. Sindsdien heb ik geen apparaten meer gemaakt.

Reacties

Voeg je reactie toe: