Edwin's Journaal

<edwin@bitstorm.org>

Gedachten en belevenissen van Edwin Martin.

    Edwins journaal
  1. Archief
  2. Jolies weblog
  3. Leora

TinyMatrix maken met mijn dochters

vr 10 mei 2013 00:09

Sinds vorig jaar heb ik een oude hobby van mij weer opgepakt: elektronica. Er is wel wat veranderd. Tegenwoordig kan je voor een paar euro een microcontrollertje kopen die je zelf kan programmeren en dingen laten doen.

Zo kwam ik een projectje tegen waarmee je een LED-matrix op zo’n microcontroller soldeert, een weerstandje en een schakelaartje toevoegt en met een knoopcelbatterijtje heb je een TinyMatrix: een heel klein schermpje waarop je zelfgemaakte dingen kan laten zien. Tim Toner heeft een handleiding van zijn TinyMatrix online gezet.

Dit leek me wel een leuk low-budget project voor mijn dochters van bijna acht en bijna elf jaar oud.

Ik heb eerst op papier roosters gemaakt waar ze zelf figuurtjes op konden tekenen. Ze konden ook figuurtjes laten afwisselen zodat een eenvoudige animatie ontstaat. Het omzetten van de figuurtjes in getallen voor het programma hebben ze ook zelf gedaan.

Voor de animaties moest ik wel de sourcecode aanpassen. Na de programmaatjes op de microcontrollertjes te hebben gebrand en te hebben getest konden we vandaag alles in elkaar solderen. Voor mijn jongste dochter was dat net iets te lastig, dus daar heb ik bij geholpen.

Knoopcel erin en hun zelfgemaakte figuurtjes komen tot leven in een halsketting. Het was leuk om te doen en ik weet zeker dat ze er ook wat van hebben opgestoken :-)

Reacties

Voeg je reactie toe: